Små marginaler på rätt håll ger fyra nya poäng

Efter ett uppehåll som kändes längre än vanligt var det på lördagen dags för återstart av Sydallsvenskan med säsongens tredje sammandrag, denna gång på Baltiskan. På besök kom Göteborgslagen Pergamon F och Sterling.

Bulltofta A – Pergamon F 11-9 (6676-6841)

Stefan 962, Mattias 952, Oliwer 840, Robin 840

Vårsäsongen rivstartade för Bulltoftas A-lag när serieledande Pergamon F stod för motståndet i sammandragets första match. Det blir allt som oftast väldigt tighta matcher mellan lagen, så även denna gång.

Bortalaget var piggast från start och hade hela laget över pari i första serien. När några av hemmaspelarna hade det lite tufft i början blev det snabbt en hel del minus på tavlan. BBK:s två juniorer på vänstersidan hade dock vaknat på rätt sida och styrde hem sitt banpar till knapp seger. När Robin och Bertil sedan lyckades knipa sitt banpar med futtiga fem pinnar i sista rutan var det mycket hedersamma 2-3 i underläge för Bulltofta efter första serien (1641-1743).

I serie två blev det jämnare, men ändå inte. Tidigare Baltiskan-spelaren, numera i Pergamons tröja, Albin Gullstrand, hade show på sin vänstersida och såg tillsammans med sin partner till att Pergamon fick två banpoäng genom den stora diff de plockade på sitt bord. På övriga bord var det dock klart övertag för hemmalaget och även om Stefan inte lyckades sätta sin tolfte strike för en perfekt serie, så blev det tre banpoäng för BBK i serien. Oavgjort i matchen halvvägs in (1664-1719).

Serie tre såg hemmalaget ta täten från start. Halvvägs in i serien var det överläge på två bord och i total medan två bord var helt jämna. Med åttio pinnar plus i totalen och tre rutor kvar att spela såg det ut som om Bulltofta skulle ta ledningen i matchen för första gången. Då vaknade svenska mästarnas F-lag till liv och gjorde en så där löjligt bra avslutning som de gör ibland. Ruta nio och tio såg inget annat än strikes på tavlan för bortalaget! Tack och lov hade BBK:s juniorer Oliwer och Mattias fortsatt sitt storspel och hade mer än tillräckligt med marginal för att säkra sitt bord. När avslutningen på serie 1 upprepades med att Robin och Bertil knep sitt banpar knappt, denna gång med två (!) pinnar, blev det återigen 2-3 i serien till Pergamon och ledning 7-8 inför avslutningen (1655-1734).

Avslutningsserien såg BBK göra dagens bästa runda när Oliwer och Mattias fortsatte sitt fina spel på hög nivå och tog sin fjärde raka banpoäng i matchen. Samtidigt vaknade Robin och Bertil till liv och sköt nästan 500 i sin avslutning för att säkra Bulltoftas andra banpoäng. Med Pergamon klart före på två bord såg det ut som om totalen skulle avgöra om BBK skulle få med sig en poäng i matchen eller inte. Då sparkade Frank liv i sin partner Micke, som så långt haft en tuff dag på jobbet, och de satte upp strike efter strike i avslutningen. Med endast Frank och bortalagets Jesper Jacobsen kvar på banorna var det överläge med sex pinnar för Pergamon på bordet samtidigt som Bulltofta säkrat minst oavgjort i matchen genom en säkrad poäng i totalen. Med strike i ruta nio hade Frank allt i egna händer och lyckades sätta den första nödvändiga striken i ruta tio. Jesper kontrade med en dubbel i slutrutan och tvingade Frank till ytterligare en strike. En tunn träff i det avgörande slaget och på något sätt trillade tvåans kägla framåt för Frank när det behövdes som mest och även om det var allt annat än vackert så stod det ett kryss på tavlan. Bonusslaget fällde tillräckligt många pinnar för att vändningen skulle vara ett faktum och med tre ynka pinnar knep BBK bordet och vinsten i matchen till lagkamraternas och supportrarnas vilda jubel! (1716-1645)

Det ska villigt erkännas att Pergamon var det överlag bättre laget i matchen, men hemmaspelarna gav aldrig upp och grep de halmstrån som erbjöds under matchens gång. En överlag välspelad match mellan två topplag där BBK hade stolpe in i de avgörande lägena. Med en avslutning för hemmalaget som var deras bästa i matchen, samtidigt som Pergamon gjorde sin klart sämsta runda, så behövs det inte be om ursäkt för poäng i matchen, även om två sådana förmodligen var i överkant sett till matchen som helhet.

 

Bulltofta A – IK Sterling 13-7 (6633-6354)

Mattias 915, Bertil 864, Robin 850

Efter en kort paus var det dags för fyra nya serier, där Sterling jagade revansch efter att ha tappat en ledning mot Kulladal i sin första match.

Trenden från dagens första match för BBK, med jämna bord där ett fåtal käglor var avgörande, höll i sig även i denna match. Lagen tog vars ett bord i serie ett hyfsat enkelt, medan resterande två bord blev rysare. Broderligt delade man även på dessa med det underliga resultatet att båda borden vanns med en (1!) pinne. BBK knep totalen med knappa 16 poäng och därmed ledning med 3-2 i matchen (1650-1634).

I serie två fortsatte Oliwer och Mattias plocka banpoäng, sin sjätte i rad för dagen, när de enkelt styrde hem sitt bord. Övriga banpar var dock så jämna det bara går och in i det sista var det ovisst var poängen skulle landa. När röken skingrades hade Bulltofta säkrat två av borden med tre respektive fyra poäng (!) medan Sterling la beslag på det fjärde med 15 pinnars marginal. Även totalen till BBK som utökade sin ledning till 7-3 i matchen (1632-1589).

Serie tre såg matchens spelmässigt bästa runda från båda lag. Längst till höger fortsatte vänsterkanonerna Oliwer och Mattias sitt segertåg och rullade in 489p och säkrade sin sjunde raka banpoäng till hemmalaget. Längst till vänster ville inte bortalagets spelare vara sämre och bombade in 498p för en enkel pinne på bordet. I mitten var det jämnare, så även i totalen. Sterling avslutade starkast och knep det ena bordet och totalen med nio pinnar, men BBK säkrade det andra bordet med 12 pinnar. Reducerat i matchen till ledning för BBK med 9-6 (1688-1697).

När allt så skulle avgöras i serie fyra, blev det aldrig riktigt spännande. Hemmalaget rivstartade på ytterbanorna samtidigt som göteborgarna hamnade i en liten svacka överlag. Halvvägs in i serien var det nästan 200 pinnars överläge för Bulltofta i serien och Sterling hade inte ork att vända på det i matchens avslutning. BBK:s åttonde raka serie över pari för dagen säkrade 4-1 i serien och seger i matchen med 13-7 (1663-1434).

En riktig rysarmatch i tre serier där ställningen kunde varit lite vad som helst inför avslutningen. Återigen knep BBK ett flertal bord med få pinnar vilket blev avgörande även denna match.

 

Bulltofta och sammandrag är som nämnts i tidigare referat en lyckad kombination. Visst kan man tycka det är ”flyt” när man vinner så pass många banpoäng med ett fåtal pinnar under en dags spel, men samtidigt visar det på enorm styrka. Laget höll huvudet högt även när det var som motigast och letade hela tiden efter bättre lösningar i svackorna. Ska man vinna matcher i denna tuffa serie gäller det att prestera när tillfälle ges och det lyckades grabbarna galant med under dagen.

Nu suger vi på denna karamell ett par dagar innan vi laddar för en ny toppmatch mot Clan F kommande helg. Väl mött då!

 

Nästa match söndag 29/1:
kl 13.20 Bulltofta A – Team Clan F

/Jonas Torstensson