Kontraktet säkrat, med mersmak!

Efter fyra välbehövliga poäng i föregående omgångs minisammandrag krävdes det ”bara” en poäng ytterligare för att Bulltofta skulle säkra fortsatt spel i Sydallsvenskan kommande säsong. På lördagen fanns det två chanser då laget styrde kosan mot Höganäs respektive Värnamo för dubbla matcher.

Höganäs BC – Bulltofta A 4-16 (6020-6443)

Micke 875, Stefan 864, Oliwer 863, Bertil 853

Höganäs hade något oväntat valt att lägga en oljeprofil på 43 fot till matchen, vilket skulle visa sig spela BBK rakt i händerna.

Bulltofta satte tonen direkt i matchens inledning. Ledning på tre bord och i totalen, medan hemmalaget höll sig knappt före på ett bord. Inget av intresse hände i slutet av serien och BBK kunde ta en rättvis ledning efter 1-4 i serien (1576-1675).

I serie två sjönk bortalagets siffror till under pari-strecket. Höganäs tog vara på tillfället och höll sig väl med på alla bord en bit in i serien. Lagen knep vars ett bord med marginal medan det var jämnare på resterande två och i total. Hallägare Möller i hemmalaget gjorde en stark serie och säkrade vinst på ett av borden medan BBK la beslag på det sista. I slutrutan fanns det chans för hemmalaget att vända på totalen, men det lämnades en kägla kvar och BBK vann den med 17 pinnar, 2-3 i serien och ledning 3-7 totalt (1561-1578).

Med starkt stöd i ryggen från hemmapubliken väntades det en anstormning från hemmaspelarna i serie tre, men det blev precis tvärtom. En kollektiv svacka, samtidigt som BBK tryckte på gasen på tre av borden, gjorde att matchen var avgjord innan det ens kommit till slutrutorna av serien. I absolut sista slaget lyckades bortalaget dessutom vända på det fjärde bordet och tog full pott i serien för 3-12 totalt (1412-1629).

En avslagen fjärde serie spelades av där Bulltofta tog ytterligare fyra banpoäng och slutresultatet fastställdes till 4-16 i BBK:s favör (1471-1561).

En stabil laginsats från grabbarna, där samtliga par i laget tog hem tre banpoäng av fyra. Micke inte bara bäst i laget poängmässigt, men även heltäckt i matchen (dvs inga tomrutor).

 

Forsheda BK – Bulltofta A 9-11 (6758-6760)

Micke 999, Oliwer 912, Frank 862

Efter segersång i solen på en parkeringsplats i Höganäs och efterföljande gemensamma lunch styrde vi glatt kosan mot Värnamo för dagens andra match. Med det allsvenska kontraktet säkrat var eftermiddagens match ren bonus i sammanhanget, men vi var revanschsugna efter utskåpningen Forsheda bjudit oss på vid säsongens första möte.

Hemmalaget hade valt EA39 som profil, vilket såklart innebar att de 16 spelarna la upp sina urethanklot i ställen innan matchstart, varav 13 var av samma (lila) märke. Inga andra klot göre sig besvär! Även om vi har bra koll på hur spelet ter sig i hallen i Värnamo måste man göra en riktigt bra insats för att kunna rubba hemmastarka Forsheda och framför allt måste man vara på tårna från start.

BBK startade starkt i matchen och hade lite bättre ”carry” på sina träffar, vilket gav knapp ledning på tre av borden och i totalen. Hemmalaget jobbade sig in i matchen och kröp närmre för varje ruta som spelades. In i slutrutan hade Bulltofta chansen att själv avgöra tre av borden, medan hemmalaget hade samma läge på bord fyra. Oliwer/Bertil gjorde jobbet på bord tre medan Forsheda gjorde samma sak på sista bordet. När så BBK:s spelare på de två första borden inte lyckades sätta den strike som behövdes av siste spelare, gavs hemmalaget chansen att vända med en dubbel på båda dessa bord. Efter en första strike lämnades dock en kägla över vid båda tillfällena och Bulltofta fick med sig ytterligare två banpoäng med andan i halsen. Diff på borden: -9, -8, -20, +12, totalen -25! Ledning för gästerna med 1-4, men det kunde blivit nästan vad som helst efter den rafflande avslutningen (1696-1721).

Den höga nivån på spelet höll fortsatt i sig i serie två. Hemmalaget tog grepp om de två borden till höger, medan BBK gjorde detsamma till vänster. Bertil hamnade i problem på bana 7-8 (matchen spelades på bana 5-12), men partnern Oliwer styrde upp med mestadels strikes och höll BBK knappt före på bordet. I slutrutan stängde Bertil butiken med knappa fem pinnars marginal medan hemmalaget höll undan i totalen och vann den knappt till 3-2 i serien, 4-6 sammanlagt (1728-1689).

I serie tre blev det så plötsligt väldigt ojämnt på borden efter att det varit tajt och tufft överallt i två serier. Till höger i hallen fortsatte Micke/Frank sina höga slagningar och gav BBK dryga hundra pluspinnar i totalen, medan Oliwer på bordet intill rullade in sin andra raka serie på 256p, denna gång med en nyväckt Bertil som kompletterade väl till klar vinst på bordet. Till vänster hamnade Patrik/Petro i bekymmer när banorna inte betedde sig som väntat och hemmalaget visade ingen pardon när de roffade åt sig 135 pinnar plus på bordet, så det blev bord två som fick avgöra var total och sista bordspoäng skulle hamna. Tobbe satte dit en dubbel i slutrutan och gav BBK knapp ledning, så när sista slaget var gjort och röken skingrades visade tavlan plus två pinnar till BBK:s fördel på bordet och 17 pinnars övervikt i totalen. 1-4 i serien och 5-10 totalt efter ännu en dramatisk avslutning av en serie (1670-1689).

Väl medvetna om att Forsheda kan skjuta riktigt höga siffror var det med bibehållen fokus BBK tog sig an den sista serien. Inte helt oväntat gick också hemmalaget ut starkt i inledningen av serie fyra och tog ledningen på de tre borden till höger, även om BBK hängde med väl på två av dem genom starkt spel. På det första bordet hade dock hemmalagets spelare lite bekymmer och stabilt spelande Oliwer/Bertil ”tilläts” ta en komfortabel ledning på bordet. Även om det kom några tomrutor mitt i serien följdes det genast upp med ett antal strikes och hemmalagets spelare hittade aldrig ett vägvinnande spår för att kunna hota in i slutrutorna på bordet. Hemmalaget stängde de två borden till höger och även om de lyckades vinna bord två med futtiga sju pinnar och totalen med än mindre tre pinnar, var bord ett säkert i BBK:s händer och det var allt som behövdes för att säkra segern i matchen med 9-11 (1664-1661).

En väldigt välspelad, tajt och spännande match där BBK hade precis tillräckligt med marginaler på sin sida för att ro hem segern. För att sätta lite siffror på det hela; det skiljde två pinnar (!) i total slagning mellan lagen, endast två bord (av 16) vanns på ett resultat under 413p, högst skillnad i en series totalslagning var 39p, lägsta serie för ett lag var 1661p och åtta banpoäng fördelades med mindre än 12 pinnars marginal.

Det är inte ofta vi lyckas åka hem med en seger efter besök i Värnamo, men denna soliga lördag var det en stark insats av grabbarna, som gav oss ytterligare två poäng med hem i bagaget. Extra plus till Micke som var en futtig pinne från 1000-gränsen och paret Oliwer/Bertil som knep alla fyra banpoäng i matchen. Dessutom ska det ges en stor eloge till Mattias som åkte med på denna 13-timmars tur som reserv, med avsikt att inte spela alls. Ett stort stöd vid banorna för lagkamraterna hela dagen, tack Mattias!

Nu laddar vi för säsongens avslutande match, där det komiskt nog kan stå en plats till elitkvalet på spel för Bulltoftas del. Väl mött på Baltiskan på lördag!

/Coach Totte

 

Nästa match, lördag 13/4:

Kl 13:20 Bulltofta A – Höganäs BC (Baltiskan, Malmö)