Småland, del 2

Efter ett uppehåll på tre veckor var det på lördagen återigen dags att styra kosan mot Småland, denna gång för säsongens sista sammandrag i Sydallsvenskan. Spelplats Värnamo Bowlinghall, motståndare Höganäs och Forsheda, två toppkonkurrenter.

Höganäs BC – Bulltofta A 14-6 (5713-5685)

Micke 847

Värnamo och kortolja har vi stött på förr. Visserligen blev det ideliga vinster den gången, men någon vettig bowling var det inte att tala om då. Inledningen på matchen mot Höganäs såg visserligen helt ok ut, men en dålig avslutningsruta gjorde att Höganäs knep tre av borden och vi fick trots stort övertag i totalen bara med oss det ena (1522-1595).

Resten av matchen blev en uppvisning i hur man på olika sätt kan lämna käglor kvar efter två slag. I serie två var Höganäs lite bättre på att spärra och knep alla jämna bord för full pott och ledning 8-2 halvvägs in i matchen (1454-1366).

Första halvan av serie tre kom så Höganäs i en rejäl svacka och utan att egentligen göra något märkvärdigt var Bulltofta nästan tvåhundra pinnar upp med fyra rutor kvar, dessutom i ledning med 30+ pinnar på alla bord. BBK ”kontrade” då med att avsluta än sämre och på något ofattbart sätt tilläts Höganäs inte bara vända två av borden, men dessutom totalen med nio pinnar. 3-2 i serien och ridå för bortalaget vid ställning 11-4 (1354-1345).

Den avslagna avslutningsserien bjöd inte på mycket att glädjas över. Ännu en serie där inget av lagen kom upp i normal standard och HBC tog ytterligare en serie med 3-2 och vinst totalt 14-6 (1383-1379).

Även om våra matcher mot Höganäs brukar vara spännande och ovissa, så har det aldrig varit på sättet som i denna match. Normalt sett välspelade möten lagen emellan, men denna gång fanns helt enkelt inte förutsättningarna för detta.

 

Forsheda BK – Bulltofta A 10-10 (6466-6385)

Petro 898, Stefan 877, Micke 820, Emanuel 810

Efter en misslyckad insats i dagerns första match var goda råd dyra inför den andra matchen mot hemmalaget Forsheda, som sällan gör en dålig insats i sin hemmahall. Ett viktigt taktiksnack under den korta pausen visade sig få precis den effekt som var tänkt.

Forsheda kom som väntat ut med gasen i botten från början. Även om vårt spel var klart bättre än under föregående match, så hade vi svårt att hänga på hemmalaget på ett par av borden. Serien såg ut att sluta 4-1 till hemmalaget när Bertil klev in i handlingarna och satte en avslutande dubbel för att vända sitt bord till vinst med tio pinnar. 3-2 i serien, som trots underläget kändes som en liten vinst (1687-1522).

I andra serien klev våra högerkanoner in i matchen på allvar. Micke, bäst i match ett, rullade in 266p och ledde sitt bord till klar vinst. Samtidigt smällde Petro/Stefan in dryga 500 på sitt bord och tre banpoäng i serien var klara för BBK. Forsheda gjorde som BBK i serie ett och vände ett bord till seger på slutet, så omvänt 2-3 i serien efter BBKs bästa runda för dagen (1580-1673).

Resultatnivån sjönk betydligt i serie tre. Inget av borden var direkt spännande på slutet och det var endast totalen det spelades om in i slutrutan. Lagen delade broderligt på borden, BBK knep totalen med 13 pinnar och tog en viktig ledning inför den avslutande serien (1517-1530).

Sista serien blev precis så spännande och välspelad som man vill att matcher på denna nivå ska vara. Båda lagen tog sig i kragen efter en sämre serie tre och bjöd på matchens bästa runda totalt sett. Halvvägs in i serien var det helt jämnt på borden och allt kunde hända. Satte BBK upp ett gäng strikes så svarade Forsheda på ett annat bord. Ett knappt överläge i totalen för BBK såg länge ut att fälla avgörandet i matchen, men hemmalaget spurtade rejält i slutet av serien. Stefan avslutade med tio strikes (!) och säkrade tillsammans med Petro bord fyra. Samtidigt stängde hemmalaget bord tre och det skiljde där och då mindre än tio pinnar i totalen. På första bordet satte Forshedas avslutande spelare en dubbel i ruta nio och tio, vilket kvitterade BBK:s ledning på bordet, men efter en åtta i det följande slaget gavs Bertil en chans att stänga bordet med en strike i sitt extraslag. Det var inget snyggt, men träff på ”fel sida” fällde samtliga tio käglor och Bulltofta hade minst oavgjort i matchen. Samtidigt hade hemmalaget säkrat bord två, vilket gjorde att totalen skulle avgöra matchens slutresultat. Tyvärr lyckades Frank inte sätta den dubbel som krävdes och Forsheda kvitterade matchen i sista rutan (1682-1660).

Med första matchen i åtanke gör vi en riktigt stark insats mot ett välspelande Forsheda. En höjning med 700 pinnar på laget säger en del om förutsättningarna i de två matcherna. Även om vi hade våra chanser att knipa segern i slutserien var hemmalaget precis lika nära att avgå med segern, så oavgjort speglade matchen väl.

Med två matcher kvar i grundserien styr vi åter hem till Malmö för möten med Olofström kommande helg och sen ett avslutande derby mot Kulladal F efter påsk. Viktiga poäng står på spel för att nå en kvalplats till Elitserien, så vi välkomnar allt stöd vi kan få i dessa matcher!

Nästa Match, lördag 1/4

kl 13.20 Bulltofta A – Olofströms BS

/Coach Totte