Perfekt avslutning vänder underläge till seger

Efter ett uppehåll där vi slickat såren efter hemmaförlusten i föregående omgång var det på lördagen dags för ny hemmamatch, denna gång mot småländska Varta BK.

Bulltofta A – Varta BK 13-7 (6620-6074)

Mattias 924, Oliwer 889, Bertil 849

Gästerna Varta hade revansch i blicken efter en mindre lyckad insats mot Kulladal tidigare på lördagen. Inledningen av matchen kom också att gå i deras tecken, även om det var små marginaler som var avgörande.

I den inledande serien var spelet ganska ”avvaktande” från båda lagen. Ingen som riktigt hittade storspelet, men samtidigt stabilt spel överlag från alla. Från mitten av serien kopplade bortalaget greppet om matchen och hade in i slutrutorna ett bord och total med marginal, medan BBK hade grepp om ett av de återstående borden. De två sista borden var helt jämna, med några pinnars fördel till bortalaget. Ingenting hände egentligen i slutrutan, inga dubblar eller tomrutor och Varta la beslag på båda borden med sex respektive tio pinnars marginal. Ledning 4-1 för gästerna (1588-1626).

I serie två gick resultatnivån ner ett snäpp i matchen, förutom för våra vänstersnidare Oliwer och Mattias som släppte rejält på handbromsen. Knappt hundra pinnar upp på bordet vilket gav BBK en säkrad poäng även i totalen då övriga bord var extremt jämna. In i slutrutorna hade BBK ett bord knappt, med Varta knappt före på de resterande två. Återigen hände inte mycket i sista rutan förutom att BBK satte en avslutande tomruta på bordet vi ledde, vilket gav en extra banpoäng till bortalaget och de norpade samtliga återstående tre bord med sju, åtta respektive nio pinnars marginal. 2-3 i serien och knepiga 3-7 totalt (1597-1530).

Tendenserna i serie två var att banorna var på väg att ”komma till oss”, vilket märktes redan från start i den tredje serien. Tre bord med klar ledning för Bulltofta, totalen i stort sett säkrad och på det fjärde bordet en knapp ledning in i sista rutan. Med knappt tjugo pinnar upp och strike för både Micke och Frank i ruta nio (spärr för motståndarna) hade hemmaspelarna allt i egna händer. När Micke så inte lyckas konvertera ”lilla strikehålet” var ledningen nere i fem pinnar med en spelare kvar i vardera lag. Varken Frank eller bortalagets avslutande spelare lyckas sätta en strike i sista rutan och Frank kunde ta ner en enkelkägla för spärr och en femte banpoäng till BBK. Full pott i serien och vänt underläge till ledning 8-7 (1688-1531).

Inledningen av serie fyra blev ingen munter historia för gästerna. Samtidigt som Bulltofta satte upp en hel del strikes på tavlorna stod det alltför ofta kvar knepiga uppställningar för bortaspelarna. Halvvägs in i serien var det plus 200 pinnar på tavlan och matchen var avgjord där och då. Resten av serien blev en defilering i mål med bra spel från hemmalaget samtidigt som orken tröt för gästerna efter fyra timmar på banorna i Baltiskan. BBK rullade in matchens klart bästa runda och en andra rak femnolla var aldrig hotad (1747-1387).

Att förlora fem av åtta bord med tio eller färre pinnar hör inte till vanligheterna, men i Allsvenskan gäller det att kunna leverera när det behövs, annars blir man straffad av motståndarna. Ironiskt nog var bordet som vi vann med fem pinnar i serie tre väldigt avgörande då ledning 8-7 är mentalt mycket skönare än underläge 7-8. Som helhet en ok insats i två serier utan det där lilla som behövs för att plocka poäng, men en stark avslutning där laget ökade rejält när vi väl fick grepp om banorna. Plus i kanten till våra juniorer på vänstern som än en gång drog ett tungt lass när det initialt blev lite knepigt på högersidan.

 

Nästa Match Söndag 26/2
kl 13.20 Bulltofta A – Marbodals BS

/Coach Totte