Äntligen minisammandrag igen!

Under åren har allsvenska minisammandrag varit Bulltoftas ”grej” utan tvekan. Poängskörden har genomgående varit hög för laget, så det var med tillförsikt vi tog oss an utmaningen under lördagen när Lunds BK Mamba och BK Borgen kom på besök.

Bulltofta A – Lunds BK Mamba 12-8 (6635-6391)

Oliwer 879, Petro 874, Frank 862, Patrik 860

En ”fyrapoängsmatch” utan tvekan, med två lag i stort poängbehov för att försöka undvika kvalspel nedåt. Gästerna startade med en handfull spelare som har mångårig erfarenhet av Baltiskan, så det där med favör av hemmaplan blev det inte mycket av.

Starten blev minst sagt svajig, speciellt för BBK. Halvvägs in i serien var det minus 100 pinnar i totalen. Visserligen fick paret Tobbe/Mattias en behaglig resa då de startade starkt medan motståndarna hade det kämpigt, men i övrigt var det mest bortafavör på tavlorna. Ruta för ruta minskade dock ledningen och inför slutrutan hade det till och med vänt till hemmaledning i totalen. Samtidigt hade Patrik öppnat starkt i matchen och tillsammans med Petro säkrade de sitt bord i sista rutan med endast tio pinnars marginal. Bortalaget la beslag på de två borden till höger och BBK höll sig före i totalen för ledning 3-2 i matchen (1635-1578).

I serie två trampades det lite extra på gaspedalen och BBK tog snabbt ledningen på ytterborden. Patrik fortsatte sitt fina spel (516/2) och tillsammans med Petro säkrade de både sitt bord tidigt och gav Bulltofta ett stort överläge i totalen. Gästerna hade bra kontroll på bord tre, så det var det andra bordet som tilldrog sig all uppmärksamhet i slutet av serien. Som siste man hade Frank chansen att avgöra bordet, men det krävdes två strikes eller exakt X9/ i sista rutan. Det sistnämnda var precis vad Frank satte på tavlan och han säkrade därmed BBKs fjärde banpoäng i serien efter vinst med en (!) pinne på bordet. Ledning 7-3 efter halva matchen (1736-1590).

Bulltofta inledde serie tre stabilt och tog en snabb ledning, förutom på sista bordet där gästerna började strålande. Därefter gick det lite grus i maskineriet för hemmalaget och Lundensarna var inte sena att ta vara på tillfället och vände bord ett med marginal. På bord tre hade Petro ingen tanke på att ge bort några poäng och rullade snyggt in 257p, vilket mer än väl räckte när partnern Patrik höll ihop spelet. Bortalaget hade kontroll på totalen, men bord två var återigen, för tredje serien i rad, helt öppet in i sista slaget. Oliwer och Bertil lyckades hålla ifrån sig vilt kämpande motståndare med blott fem pinnar i slutändan, vilket gav BBK en andra poäng i serien och ledning 9-6 inför avslutningen (1637-1668).

I den avslutande serien var det tajt och ovisst på samtliga bord halvvägs in i serien. Därefter tog BBK grepp om ytterbanorna samt i total. Paret Patrik/Petro säkrade sin fjärde banpoäng av fyra möjliga när Petro återigen rullade in en bra serie (717/3) och Patrik kompletterade väl. Bortalaget såg in i slutrutorna chansen att rädda en poäng genom oavgjort i matchen, men i avslutningen visade Oliwer och Bertil var skåpet skulle stå och stängde enkelt sitt banpar genom bra spel in i mål. Bortalaget putsade slutsiffrorna genom att knipa de jämna borden i mitten, men med total och två bord till BBK var det vinst för hemmalaget 12-8 (1627-1555).

En tajt match i kampen runt kvalstrecket där Bulltoftas förmåga att ta ett jämnt bord i var och en av de tre första serierna (+10p, +1p, +5p) fällde avgörandet. Sju spelare i hemmalaget på 822p eller bättre!

 

Bulltofta A –BK Borgen 11-9 (6781-6335)

Bertil 904, Oliwer 865, Mattias 854

Med stärkt självförtroende av den viktiga segern och stabila insatsen i match ett startade BBK dagens andra match i högsta tempo. Oliwer öppnade med nio strikes till 279p och resten av laget var inte sena att hänga på till dagens bästa runda på 1839p. Gästerna från Trelleborg hängde bara med på två av borden, men där gjorde de det å andra sidan så pass bra att de knep bägge poängen med knapp marginal. Ledning 3-2 efter den starten kändes som en halv förlust, men det fina spelet gav såklart råg i ryggen (1839-1641).

Efter den stabila första matchen och den starka inledningen på match två, var det oväntat att BBK skulle starta serie två med dagens rejäla svacka. Ingenting verkade stämma i de inledande rutorna och även om gästerna också stötte på problem var det stort underläge efter halva serien. Därefter började hemmalaget knappa in på Borgens ledning och avståndet i totalen minskade för varje ruta. Lagen säkrade vars ett bord tämligen ohotat medan det var ovisst på resterande två och i totalen. I de två avslutande rutorna hoppade totalen mellan +10p och -10p åtskilliga gånger och in i det sista slaget var det fortfarande oklart hur det skulle sluta. Borgen säkrade bord två med 12 pinnar när BBK inte kunde kontra i sista rutan och på bord ett behövde gästerna en strike i ruta tio för att vinna ytterligare ett bord. Den satte de dit och kunde även knipa totalen med en andra strike, men då stod kägla åtta kvar på en kanonsmäll. Vinst för Borgen på bordet med en futtig pinne, men totalen till Bulltofta med lika futtiga fyra pinnar. Oavgjort 5-5 i matchen så långt (1508-1504).

Med orden ”Vi vet vi kan göra 300 pinnar mer än detta” från Bulltoftas coach under banbytet släppte hemmalaget loss strikekanonerna igen i serie tre. Denna gång hängde dock inte gästerna med lika bra och det var i stort sett spel mot ett mål under serie tre. Precis som i serie ett gjorde BBK över 1800, precis som i serie ett gjorde en spelare i laget 279p (Mattias denna gång) och precis som i serie ett hade sämste man i laget 197p. När Borgen endast hade ett par som kunde matcha hemmalagets siffror, men fick ge sig med dryga trettio pinnar, var det fullt rättvist ledning 10-5 för BBK inför avslutningen (1808-1547).

Om det var tryggheten att leda med 10-5, de många timmarna på banorna, att bortalaget kunde slappna av och släppa loss lite eller en kombination av dessa faktorer som gjorde att inledningen på serie tre såg ut som den gjorde är svårt att säga. Hur som helst tog gästerna tillfället i akt och rusade upp i ledning på tre av borden medan bord fyra var jämnt. På de tre första borden var det alltför ofta en kägla över för hemmalagets spelare och det ville sig inte riktigt när det behövdes för att komma ikapp motståndarna. På bord fyra hade däremot Oliwer och Bertil redan från början bestämt sig för att inte släppa någon över bron. Efter varsin ”oturlig” 7-10 på träff, var det mest strikes från grabbarna och en klar ledning när det ovanliga ”4-hålet” plötsligt dök upp för Oliwer i ruta åtta (det stod alltså sex käglor kvar efter slag ett). Ledningen minskade rejält och det blev lite nerver in i slutrutorna, men efter att Bertil satt sin sjätte raka strike gick Oliwer upp och stängde butiken med strikes i ruta nio och tio för den poäng laget behövde för att säkra segern i matchen. Borgen höll undan för anstormande hemmaspelare på övriga bord och höll sig före även i totalen. 1-4 i serien och vinst 11-9 för BBK i matchen (1626-1643).

Totalt sett en väldigt väl genomförd match från BBK:s sida. Borgens förmåga att knipa samtliga jämna bord under matchen gjorde att det fortfarande levde efter tre serier och sånär höll på att få en oväntad utgång i slutskedet, trots att det skiljde nästan 450 pinnar mellan lagen. Alla åtta spelare i hemmalaget över pari-strecket med matchvinnaren Bertil i topp som ensam över 900. En gedigen laginsats minst sagt.

Med tanke på tabellsituationen var det fyra viktiga poäng som bärgades under lördagen. Återigen ett minsammandrag som gick i BBK:s tecken och nu tar vi oss an de tre avslutande matcherna med tillförsikt. Först ska vi dock fira Påsk, så vi laddar batterierna och ses helgen efter det!

 

Nästa matcher lördag 6/4:

Kl 10:00 Höganäs BC – Bulltofta A (Höganäs Bowlinghall)
Kl 15:30 Forsheda BK – Bulltofta A (Värnamo Bowlinghall)