Hoppa till sidans innehåll

Slaget om att bli nykomling i Elitserien

17 MAJ 2019 12:15
Efter den inledande skrällen på lördagen, där tidigare elitlaget IKW/Köping besegrades med knapp marginal, stod BBK på söndagen för ett direkt avgörande möte med Ludvika BK om en plats i Elitserien.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2019 12:15

BBK stod på söndagen för ett direkt avgörande möte med Ludvika BK om en plats i Elitserien. Inget av lagen var väl egentligen favoriter att ta sig till söndagens final, så utgången var minst sagt oviss. Dessutom skulle det bli debut i Elitserien för det lag som gick segrande ur striden!

 

Ludvika BK – Bulltofta A 14-5 (5939-5703)

Precis som på lördagen var det ytterst gnetigt på banorna under finaldagen. I kombination med lite nervositet bjöds det därför friskt från båda håll i inledningen av matchen. Trots en ”ok” inledning från Bulltoftas sida, tappades ändå totalen med 16p när vårt ena banpar havererade totalt i serien. Lagen delade på banpoängen, så underläge 2-3 efter första serien (1470-1454).

Serie två såg länge ut att gå till BBK med 4-1. In i slutrutorna hade vi koll på det, men där och då knöt sig allting samtidigt som Ludvika hittade strikes på ett flertal händer. Frank hade chans att stänga sitt banpar med spärr, men lämnade 4-6 och motståndaren passade på att sätta ut till vinst med 8p. Samtidigt lämnade Bertil 4-7-10 i elfte slaget på banan bredvid, när spärr hade räckt för vinst, så motståndaren där kunde kryssa i extraslaget för oavgjort på banparet. Tillsammans med en räcka strikes för Ludvika i slutet så vände totalen också till deras fördel (32p) så vad som såg ut att leda till 6-4 ledning för BBK blev hastigt och väldigt olustigt ett underläge med 3-6 efter halva matchen (1434-1402).

Mentalt var det såklart jobbigt för BBK i detta läge, samtidigt som Ludvika fick en rejäl boost av vändningen. Detta speglades i tredje serien, där det egentligen bara blev spännande på ett banpar. När vi till slut tappade detta med 15p var det 4-1 i serien för Ludvika och slut i matchen vid ställning 10-4 (1497-1409).

Fjärde serien spelades av med förhoppningen att vi skulle kunna spela upp lite bättre linjer till match #2 (1538-1438).

Överlag var det alldeles för mycket enkla misstag från hela laget och för svåra lösningar på de gnetiga banorna. Ludvika gjorde på inget sätt en fantastisk match, men spelade lite enklare och hade skärpan i sista rutan i serierna. Underläge efter halva matchen speglade inte händelserna, men så små marginaler är det i ett elitkval.

Bäst i BBK:
Bertil 744
Patrik 735
Petro 733

Fullständig matchfakta >>

 

Bulltofta A - Ludvika BK 5-10 (4502-4684)

Inför andra matchen skickade vi ut Nille för värmning. Banorna var absolut inte lättspelade på vänstersidan, men eftersom det inte var direkt snällt till höger heller kändes det som om hans stabilitet ändå skulle vara en klar förbättring överlag.

Bytet fick genast en positiv effekt i match 2, när de återförenade bröderna Clarberg satte full fart på första banparet och snodde åt sig en stor ledning både på sitt banpar och i total. På andra kanten gjorde Micke/Frank samma sak och tre poäng var tidigt säkrade. I mitten av hallen stretade dock Ludvika emot och säsongens bästa BBK:are Bertil kunde för en gångs skull inte ta en poäng i slutrutan utan förlorade i par med Patrik med 9p. 3-2 ledning efter en av helgens stabilaste rundor (1602-1502).

I andra serien fortsatte Bulltofta med sitt stabila lagspel, men Ludvika vaknade till och hittade lite bättre lösningar än i den första serien. Bröderna Clarberg fortsatte skåpa hem banpoäng till BBK, men på övriga banpar var det tuffare. Micke/Frank tog vår andra poäng när de kunde hålla undan i slutrutorna, men resten av poängen gick till Ludvika när vi inte kunde hota på allvar i totalen (1574-1607).

Oavgjort med mersmak är väl en bra beskrivning av läget i halvtid, fullständig kollaps och uppgivenhet är en bra summering av serie tre… Jag vet fortfarande inte vad som hände efter halva matchen. Efter två stabila serier där ingen i laget föll ur ramen så havererade vi plötsligt på i stort sett alla händer. Patrik gjorde ett försök att tända laget med en räcka strikes och Nille fortsatte att spela stabilt, men i övrigt var det bara ett totalt mörker. När Ludvika samtidigt började känna segersötman komma smygande i kombination med stabilt, bra spel, så var det tidigt avgjort i tredje serien. Vi blev statister i slutrutorna och kunde inte annat än att applådera in Ludvikas sista slag i matchen som ett grattis till deras avancemang (1326-1575).

Bäst i BBK:
Micke 603
Mackan 593
Nille 583

Fullständiga matchfakta >>

 

Besvikelsen och tomheten som kommer smygande när man ser motståndarna fira sitt avancemang är ytterst tung. Visst, vi kom inte upp till normal nivå annat än stundtals under helgen, men lägsta nivån överlag var alldeles för låg för att vara tillräcklig. Kanske hade dagen fått ett annat utfall om vi sett till att fixa den där ledningen halvvägs in i match #1, men nu blev det inte så när vi för ovanlighetens skull var svaga i slutrutorna och Ludvika utnyttjade det.

Som coach är det extra jobbigt att se spelarna slita i så många timmar under en helg och ändå ha problem med att få loss det. Det finns ett flertal saker jag personligen kunde ha gjort bättre för att grabbarna skulle fått bättre förutsättningar, men det är bara att lära sig av misstagen (och det som gjordes bra) och komma stärkta till nästa tillfälle. Revanschlustan som lyste i ögonen på spelarna säger mig att det inte kommer att dröja länge innan vi står i en kvalfinal igen och då jädrans ska vi prestera på den nivå vi kan!

 

Tack!
Tack till alla er som stöttat under kvalets gång, alltifrån bussresan till Markaryd till de som ”turade” upp och ner till Kungsbacka i dagarna två! All den kärlek som finns i klubben, oavsett om man spelar, hejar eller följer från distans, kommer att bära oss långt i framtiden som förening.

Tack också till personalen i Kungsbacka Bowling som gjorde allt för att vi skulle trivas och få bästa möjliga förutsättningar under helgen.

Såklart också STORT GRATTIS till Ludvika BK som gör debut i Elitserien kommande säsong. Med tanke på hur mycket som stod på spel under dagen var det en härligt sportslig stämning under matcherna och vi ser fram emot nästa gång vi får möjlighet att träffas på banorna!

Skribent: Jonas Torstensson
E-post: Adressen Gömd

Bulltofta BK Facebook


Formocupen 2021


Sommarens bägare

Sommarens bägare tilldelas Lydia Andersson som varje år förser oss med god mat under vårt läger i Tollarp!


  Vinnare slutsifferlotteri


 Scoring online

Postadress:
Bulltofta BK - Bowling
Leif Schröder, Stiftsgatan 5
21622 Limhamn

Kontakt:
Tel: 0768945264
E-post: This is a mailto link