Hoppa till sidans innehåll

Sekreterarens betraktelser

31 MAR 2021 08:57
Detta underliga år har vi i en kommunal bowlinghall lärt oss att bästa sätt att minska risken för smittspridning är att bunta ihop alla klubbar på abonnemangstider och förbjuda träning övrig tid. Sekreteraren lägger ut orden i en krönika.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2021 08:57

Detta underliga år har vi som hör till en kommunal bowlinghall fått lära oss att bästa sätt att minska risken för smittspridning i bowlingvärlden är att bunta ihop alla klubbar på abonnemangstider och förbjuda träning övrig tid. Träning i privata bowlinghallar tycks däremot inte innebära ökad smittrisk, så nu åker malmöbowlare istället runt i Skåne för att utöva sin sport. Sedan detta upplägg såg dagens ljus har en lång och smått plågsam kommunikation förts med ansvariga på Fritidsförvaltningen.

Många bowlare höjde på ögonbrynen när Malmö stad i mitten av november meddelade att det framöver inte skulle tillåtas några nya bokningar av anläggningar. All träning hänvisades till redan bokade abonnemangstider. Detta beslut resulterade i att Baltiskan var öppen, man kunde träffas och äta i bistron, men att beträda banorna var förenat med ökad smittrisk – såvida man inte hade förbokade banor sedan tidigare. Resultat: full hall på abonnemangstider, tom hall övrig tid. Det var receptet för att minska riskerna för smittspridning.

BBK och Kulladal påtalade för de ansvariga att i bowlinghallen bokar man inte hela anläggningen, utan enstaka banor i en redan öppen anläggning. Våra medlemmar ville ha möjlighet att träna enskilt på dagtid, under låg beläggning – just för att minska risken för smittspridning.

Att gruppträning innebar trängsel och skulle bidra till ökad risk för smitta höll Fritidsförvaltningen inte med om. I deras ögon innebar däremot enskild träning på dagtid hög risk för smitta. Trots flera långa, utförliga och pedagogiska mail som påvisade motsatsen. Vi hänvisades, utan reflektion, till det brev som gått ut till föreningarna gällande skärpta restriktioner, med tillägget ”Beslutet om att inte ta emot några nya bokningar ligger fast och gäller tills vidare, med en ny bedömning den 13 december.”

BBK tog därmed beslutet att strypa all organiserad träning för att inte utsätta medlemmarna för ökad smittrisk i en full bowlinghall. Ett teamsmöte hölls med Malmö stad, BBK och Kulladal den 10 december. Vad som sades på detta möte finns tyvärr inte dokumenterat. Fritidsförvaltningens representant säger nämligen att det inte fördes några minnesanteckningar ”eftersom vi inte var överens om hur smittspridningen skulle bekämpas”.

Strax därefter stängdes alla kommunala anläggningar på regeringens order fram till 24 januari. Inte mycket att göra åt det.

Ny lag, nya tag
När pandemilagen trätt i kraft och den 24 januari närmade sig, var det dags att aktualisera frågan om smittsäker träning i bowlinghallen. Det borde rimligtvis gå att hålla hallen öppen med hjälp av den nya begränsningsförordningen, då kravet på 10 kvadratmeter/person uppfylls med råge på en bowlingbana. Tänkte sekreteraren. Kommunen svarade med att bifoga ett dokument som beskriver hur pandemilagen ska tillämpas, tyvärr utan ambitioner att omsätta lagen i praktiken.

Sekreteraren får fnatt och skriver till Löfven, Hallengren, Lind och Tegnell med frågan; Varför gäller inte begränsningsförordningen för kommunala anläggningar? Sekreteraren framför även förslaget att det räcker att kommunala anläggningar hålls stängda för allmänheten. Inom föreningsverksamheten har vi nämligen goda möjligheter att reglera träning så det inte uppstår trängsel.

Den 18/2 kommer regeringen med ett förtydligande i sina rekommendationer. Nu säger man på en presskonferens att kommunala anläggningar ska hållas stängda ”för allmänheten” och att kommunala sportanläggningar omfattas av begränsningsförordningen och inte behöver hållas stängda. Tjohoo! Sekreteraren ser en ljusning.

Nu rådde inte längre några tvivel om att man kunde ha öppet i bowlinghallen med en angiven maxgräns för antal besökare i lokalen. Sett med en bowlares ögon, vill säga. Fritidsförvaltningen försågs med länkar till de nya rekommendationerna samt konstruktiva förslag på hur man enkelt undviker trängsel i bowlinghallen. Eftersom de ansvariga i kommunen gärna hänvisar till FHM, inkluderades även information om att FHM och RF har bedömt bowling som en grenspecifik sport som tillåts träna inomhus. Det påtalades också att bowling uppfyller alla kriterier för smittsäker träning, även för personer födda 2001 eller tidigare. Inget svar.

Först efter påtryckning två veckor senare kom det högdragna svaret att “man inte uppfattat någon fråga som behövde besvaras”. [!] De meddelar också att ”staden och fritidsförvaltningen gör bedömningar utifrån ett lokalt och regionalt perspektiv vilket också regering och folkhälsomyndigheten uppmanar till.” Och, för att vara riktigt tydliga, hänvisar man till följande länk: https://regeringen.se/pressmeddelanden/2021/03/nya-atgarder-for-att-bromsa-smittspridningen/

För att vara tydlig: Kommunen försvarar här stängningen av bowlinghallen genom att hänvisa till en länk där regeringen säger att kommunala sportanläggningar regleras av begränsningsförordningen och bedöms vara verksamheter som INTE behöver vara stängda...! Något ”lokalt perspektiv” har heller aldrig funnits, alla kommunala anläggningar stängs generellt, oavsett individuella förutsättningar för respektive sport/anläggning.

Fritidsförvaltningen påpekar också, inte utan stolthet, att träning tillåts för ungdomar födda 2002 och senare, samt för ”yrkesverksam elit”, det vill säga Kulladal. Att det inte finns några yrkesverksamma bowlare i Kulladal reflekterar man inte över. Något seriespel i Elitserien förekommer som bekant inte heller.

Vid en närmare granskning visar det sig att Kulladal och ungdomar födda 2002 och senare (från andra föreningar) endast tillåts att träna på ordinarie abonnemangstider – vilka råkar sammanfalla. Resten av veckan står banorna tomma. Ingen har föreslagit någon av grupperna att träna på andra tider/dagar i syfte att minska riskerna för trängsel och smittspridning.

Och med det är vi tillbaka på ruta ett, där vi startade i november.

När paradoxen om att bunta ihop alla på samma träningstider (än en gång) påtalas för ansvariga på Fritidsförvaltningen uttrycker de förvåning över att ”det skulle vara trångt”, för det hade man inte hört något om. Huruvida det råder trängsel låter jag vara osagt, däremot är det ställt bortom allt tvivel att om två grupper tränar samtidigt är det fler personer närvarande än om man delar upp grupperna på olika tillfällen.

Summa summarum
Denna underliga säsong har vi lärt oss att det är beslutsfattarnas bestämda uppfattning att risken för smitta ökar om man tränar ensam, på en egen bana, på dagtid i en i övrigt tom anläggning. Om Baltiskan mot förmodan öppnar igen innan säsongen är slut ska vi således inte ha några förhoppningar om att det kommer att vara tillåtet att boka banor för spel på egen hand.

(Som en parentes kan nämnas att kontakt även tagits med RF-SISU Skåne, som fört liknande diskussioner med kommun och Smittskydd Skåne. På Region Skåne svarar man inte på frågan om deras regelverk väger tyngre än regeringens och FHM:s rekommendationer.)

Skribent: Else Henriksson
E-post: Adressen Gömd

Bulltofta BK Facebook


Formocupen 2021


Sommarens bägare

Sommarens bägare tilldelas Lydia Andersson som varje år förser oss med god mat under vårt läger i Tollarp!


  Vinnare slutsifferlotteri


 Scoring online

Postadress:
Bulltofta BK - Bowling
Leif Schröder, Stiftsgatan 5
21622 Limhamn

Kontakt:
Tel: 0768945264
E-post: This is a mailto link